Geschiedenis

April 2012 stond er in de volkskrant een berichtje over boer Krispijn uit Emmeloord die 6000 kilo aardappels op de Dam in Amsterdam had gestort. Zijn schuren lagen nog vol met prachtige aardappels, maar er warden al weer nieuwe aardappelen uit het buitenland  ingevoerd. Hij raakte daarom zijn biologische aardappelen niet kwijt. Met zijn ludieke actie in Amsterdam kwam hij volop in het nieuws. Met een aantal boeren vatte hij het plan op om groente, fruit en aardappelen weer direct aan de consument te verkopen. Zo krijgen de boeren een eerlijke prijs per kilo en wij betalen minder per kilo als in de winkel.

Barbara Bolt las dit artikel en was gelijk nieuwsgierig!  Ze zocht contact met Krispijn en omdat hij toch in de buurt moest zijn, bracht hij op haar verzoek een paar zakken aardappelen, uien en wortels. Hij vroeg € 0,50 per kilo met daarbij nog benzinegeld. Die eerste keer kwamen we uit op  € 0,70 per kilo. Ruim onder de winkelprijs. Leuk en lekker!

Barbara schreef zo’n 7 mensen aan en was haar 30 kilo zo kwijt. Na de zomervakantie was de groep zo gegroeid dat Barbara de organisatie niet meer in haar eentje kon doen. In september 2012 besloot Gaby Freij om Barbara te helpen bij de coördinatie en in november 2012 sloot ook Donata Leeflang zich als coördinator aan. Vanaf oktober 2015 heeft Marianne Schel de coördinator rol van Donata overgenomen, in maart 2016 is Judith van Iperen de vierde coördinator geworden.

Omdat de tuin van Barbara veel te klein werd, konden we tijdelijk terecht in de oude koekjesfabriek in Bussum. Vanaf november 2012 hebben we een vast onderkomen gevonden in 3 garages aan de Bijlstraat in Bussum.

Iedereen helpt vol enthousiasme mee en we verwerken nu per keer zo’n 45-50 bestellingen. Om op bulk te komen moeten we hier en daar wat extra bestellen en dit wordt in de losse verkoop verkocht. Hiervoor worden de mensen die geïnteresseerd zijn aangeschreven.

Om geld in te zamelen in de beginfase hebben we leuke acties verzonnen zoals een kerstmarktje met zelf ingemaakte groente en fruit en eenmalig olijfolie verkoop. We zijn inventief in het zoeken naar oplossingen op verschillende vlakken. Zo wordt de winterkou getrotseerd met een lekker vuurtje in de vuurkorf en hier en daar een slok Sonnema Beerenburg.

Deelnemers ervaren het als positief samen dit initiatief vorm te geven, door regelmatig te helpen op de “Groenteclub woensdag”. Daarnaast zijn een aantal mensen op de achtergrond bezig met bijvoorbeeld het maken van bestelsoftware, de website, het tekenen van illustraties en administratieve werkzaamheden. Het enthousiasme en de betrokkenheid van alle leden is groot!

Door het enthousiasme van die leden groeide de Groenteclub een beetje uit z’n voegen en om de sociale betrokkenheid optimaal te houden werd besloten nog een groep te starten. In september 2013 startte Groenteclub 2  Inmiddels hebben enkele veranderingen plaatsgevonden in het coördinatorenteam en wordt de kar voor Groep 2 nu getrokken door Marga Donkers, Regina Rushenkov, Barbro van der Ham en Lokke Schuling. Op veler verzoek is in januari 2014 groep 3 op gestart op een andere dag, nl de vrijdag. coördinatoren van deze groep zijn Mary Witteman, Liesbeth van der Pol en Ingrid van Emmerik.

Van links naar rechts: Gaby Freij, Barbara Bolt & Donata Leeflang